Pedaler til racercykel – valg af klikpedaler

Der er flere forskellige muligheder når man skal vælge pedaler til sin racercykel. Helt basalt kan man vælge mellem almindelige pedaler, som vi kender fra de almindelige cykler, eller en klikpedal, hvor det kræver at man kører med rigtige cykelsko, med tilhørende klamper.

De almindelige pedaler bør man vælge hvis man kun skal bruge sin racercykel til kort transport mellem a og b, og man ikke vil skifte sko når man skal cykle på sin racercykel. Fordelen ved det er man slipper for at skifte sko når man skal køre på sin racercykel. Det er også ret besværligt at gå i cykelsko.

Ulempen er at man udnytter sine kræfter langt dårligere end hvis man kører med klikpedaler på sin racercykel.

Pedaler til racercykel look klik pedaler
Ulempen er at man udnytter sine kræfter langt dårligere end hvis man kører med klikpedaler på sin racercykel.

Klikpedaler bør vælges hvis man ønsker at køre længere ture på sin racercykel, og hvis man vil udnytte sine kræfter langt bedre. Fordelen ved at sætte klikpedaler på sin racercykel er nemlig at man udnytter kræfterne langt bedre, da man både kan træde og trække når skoene er klikket fast i pedaler.

Ulempen ved at montere klikpedaler på sin racercykel, er at man skal vænne sig til at være fastklikket til pedalerne. Det er dog forholdsvis nemt at klikke ud, da man bare skal dreje foden til siden. Dette kræver dog lidt øvelse, og kan godt være lidt svært i starten. Kører man meget i byen, er det også irriterende at klikke ud af pedalen hele tiden, når man fx holder for rødt, og der ikke er noget at holde fast i. Men når man først har lært at køre med klikpedaler (og det gør man hurtigt!) så vil man ikke køre uden dem igen.. En anden ulempe ved klikpedaler er at det kræver rigtige cykelsko. Lige her kan du læse meget mere om cykelsko.

Pedaler til racercykel Look keo klikpedaler
De forskellige klikpedaler

De forskellige klikpedaler

Der er flere forskellige typer klikpedaler, nogen har meget stor trædeflade, hvilket jeg foretrækker når jeg kører på racercykel, og andre har meget lille trædeflade. De mest udbredte og populære klikpedaler til racercykel er Look keo, og Shimano SPD.

Men mærket Speedplay er også ved at vinde frem. Look klikpedaler er de mest udbredte og populære klikpedaler til racercykel. Det er meget populære grundet deres store trædeflade, og de kan fås til en billig pris. Dette gør look klikpedaler til et godt alternativ for nybegynderen og den erfarne motionist. Alternative til Look Keo klikpedaler, er at vælge Shimano SPD. Shimano SPD klikpedaler har ligesom Look Keo en stor trædeflade, og er utroligt populære. Om man vælger Shimano SPD klikpedaler, eller Look Keo er simpelthen en smagssag.

Som nybegynder er det hip som hap om man vælger det ene eller det andet. Der er stort set kun en forskel på dyre og billige klikpedaler. De dyre er lettere end de billige, og holder måske også lidt bedre. Men er du nybegynder eller bare almindelige motionist, vil du få lige så meget ud af et sæt billige klikpedaler, som et sæt dyrere klikpedaler. Det er kun hvis du kører løb, at vægten vil spille en rolle.

>> Her kan du se forskellige klikpedaler. <<

2 tanker om “Pedaler til racercykel – valg af klikpedaler”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *